Feteasca Regala sau regina vinurilor albe este de departe cel mai apreciat soi autohton din aceasta categorie de vinuri. Dar cum a început povestea Galbenei de Ardeal (una din denumirile populare, alături de Dănăşană, Dănăşeană, Daneşană)? Se spune ca prin anii 1920, în comuna Daneș din județul Mureș, podgoria Târnave, un inspector pepinier, pe numele lui Gaspari, a descoperit niște struguri la o bătrânică. La o primă gustare, ceva nu se potrivea cu aroma specifică soiului Fetească Albă, pe care Gaspari credea că l-a găsit la bătrânică. Descoperitorul acestui nou soi, care se presupunea că reprezintă rezultatul încrucișării naturale între Fetească Albă și Grasă de Cotnari, l-a preluat, l-a înmulțit și l-a introdus, practic, în arsenalul de soiuri de struguri autohtoni. În cei aproape 100 de ani de existență „certificată”, soiul Fetească Regală s-a transformat într-unul dintre cele mai cultivate soiuri de struguri de pe teritoriul românesc datorită calităților sale și a capacității foarte ridicate de adaptabilitate.„Numele soiului, Fetească Regală, reprezintă un semn de preţuire faţă de Casa Regală a României, care, după Primul Război Mondial, i-a împroprietărit pe fermieri, stimulând totodată refacerea viticulturii în sudul Transilvaniei. Vinul a fost prezentat pentru prima dată sub această denumire la Expoziţia Naţională de Vinuri şi Fructe de la Bucureşti, din anul 1928.
Descris in literatura de specialitate, vinul din Feteasca regala este de culoare galben-verzui, care dupa 1-2 ani de maturare atinge nuanta paiului de grau. Este apreciat pentru lejeritate si armonie. Prospetimea si fructuozitatea specifica fac din Feteasca regala vinul cel mai des intalnit din Romania. Cand contine zaharuri, fiind demisec sau demidule, captiveaza si mai mult pe cel care are ocazia sa-l deguste. Are un echilibru foarte bun intre componente, cu un parfum mai putin pronuntat, dar cu o aroma care il diferentiaza. Nota de vioiciune, foarte atractiva pentru multi consumatori, este aciditatea sa, deseori mai ridicata. Armonic si bine constituit, poate fi folosit ca atare, dar si in cupaj cu alte vinuri. Savuros si cu un buchet usor eterat, dispune de acea lejeritate care il face atragator si placut.
Taria sa alcoolica depaseste frecvent 10% vol, iar valorile aciditatii (7-7,5 g/l acid tartric) se situeaza la un nivel ce confera vinului un bun echilibru si un gust bine conturat. Moderat alcoolic, dar suficient de corpolent, vinul prezinta o nuanta de prospetime care determina o amintire placuta in memoria consumatorului.
Sugestie de consum: Feteasca Regala este recomandat a se consuma alaturi de peste, fructe de mare si carne alba.
ALC 13%