Chardonnay – Vinul cu o mie de chipuri Chardonnay este unul dintre cele mai versatile si mai plantate soiuri de struguri albi din lume, cu o paleta aromatica larga. Vinurile obtinute sunt diferite nu doar din pricina culturii foarte raspandite ci isi datorita momentului la care are loc culesul si a gradului de maturare al bobului. Vinul obtinut din strugurii culesi devreme va avea note de mar verde si citrice iar cel obtinut din struguri bine copti va avea note de ananas, mango si piersica. Daca este maturat in butoaie de stejar, vinul va capata o textura untoasa si o aroma de vanilie. Soiul Chardonnay isi are originea in regiunea Cote D’or, Burgundia. Succesul acestui soi de struguri în întreaga lume i-a determinat pe anumiti producători să intervină tot mai frecvent în procesul de vinificație pentru a obține gustul acela foarte corpolent și untos care i-a adus faima vinului Chardonnay
Chardonnay unul din cele trei varietăți de struguri folosite cel mai des în producerea șampaniei, alături de Pinot Noir și Pinot Meunier. Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay departamentul Saône-et-Loire din Burgundia, unde de secole podgorenii strâng roade bogate.
Chardonnay este unul dintre cele mai faimose si plantate soiuri de struguri pentru vin alb din lume. Cu toate ca cele mai expresive varietati de Chardonnay sunt produse in Burgundia si California, soiul a fost pus in valoare si de producatori din Italia, Australia, Noua Zeelanda si anumite parti din Africa de Sud. Aromele unui Chardonnay sunt greu de descris si difera de la o podgorie la alta; multe vinuri Chardonnay sunt foarte complexe, datorita metodei de producere. Astfel fermentatia malolactica aduce arome untoase si/sau maturarea cotribuie cu note de vanilie, fum si indicii de condimente precum cuisoare sau scortisoara.
ALC 13%
Scrie un review